March 16, 2018

9 KLJUČEVA (do) SAVRŠENOG RODITELJSTVA

Piše: LANA KIHAS, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Kakav je savršen roditelj? Kako da budem najbolji roditelj svojem djetetu? Kako moramo odgajati djecu? Što moram učiniti da me sluša i da bude dobro dijete? „Ja se toliko trudim, i ispunim sve što moje dijete želi, a ono opet po svojem i naravno da tada „poludim“ […]

Piše: LANA KIHAS, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Kakav je savršen roditelj? Kako da budem najbolji roditelj svojem djetetu? Kako moramo odgajati djecu? Što moram učiniti da me sluša i da bude dobro dijete? „Ja se toliko trudim, i ispunim sve što moje dijete želi, a ono opet po svojem i naravno da tada „poludim“ pa učinim ili kažem nešto za što mi je poslije žao.“

Pantley: „Savršeno roditeljstvo.“

Biti roditelj svakodnevno je borba sa tisuće pitanja i postupaka. Ipak, vrlo je važno što reći djetetu i kako postupiti. Kao edukativnu literaturu, vrlo jasnu i konkretnu, mogu preporučiti knjigu Elizabeth Pantley: „Savršeno roditeljstvo.“ Autorica navodi da je savršeno roditeljstvo proces u kojem roditelji sa svim svojim ljudskim manama i slabostima daju sve od sebe kako bi odgojili sposobnu, odgovornu i sretnu djecu. Pod naslovom „Najprije pročitajte ovo!“ autorica naglašava da u odgoju postoje smjernice odnosno pravila koja nam olakšavaju i pomažu. Ona ih roditeljima iznosi kao „ključeve savršenog roditeljstva“:

       1. PREUZMITE GLAVNU RIJEČ

Autorica daje jasan prvi korak koji se sastoji u tome da jednostavno sebi dopustite da imate glavnu riječ, te da očekujemo od djece da nas slušaju. To predstavlja zdrav temelj na kojem ćemo sagradit zdrav odnos s djecom pun ljubav i povjerenja.2

      2. RECITE IM, NEMOJTE IH MOLITI

Česta pogreška roditelja jest da djecu mole, umjesto da im kažu što da čine. To dijete shvaća kao nešto što može ili čak ne mora napraviti upravo zbog naše greške i ne znanja ili neiskustva.

    3. KAD NEŠTO KAŽETE, TO I MISLITE. I TO VEĆ PRVI PUTA

Autorica naglašava važnost ovog pristupa jer djeca vrlo lako i kompetentno shvaćaju koliko su roditelji ozbiljni i dosljedni.

    4. BUDITE KRATKI I ODREĐENI

Iščitavajući ovaj dio knjige autorica na humorističan način koristi izraz koji se zove „prodiko-blebetis“ kojim objašnjava da se djeci „govori manje, a kaže više“. Drugim riječima roditelje se upućuje da budu određeni u opisima, te da će djeca češće surađivati ako dobivaju kratke i određene upute.

   5. NEMOJTE POPUSTITI PRED PRIGOVARANJEM, CMIZDRENJEM I PRITISCIMA

Naglašava se da dijete treba naučiti da svojom upornošću ne može promijeniti roditeljsku odluku kojoj je cilj odgojiti sposobnu i odgovornu osobu, pogotovo jer se radi o ispravnoj odluci. Za ovo pravilo potrebno je mnogo znanja i to je vještina koju učimo cijeli život, dok dijete neprestano ispituje naše granice.

   6. DAJTE DJECI MOGUĆNOST IZBORA, POSTAVLJAJTE IM PITANJA

Prvenstveni cilj roditelja jest da se dijete osamostali. Govori se o tome kako možemo konstruktivno doći do željenog cilja, pritom dati djetetu mogućnost izbora i to takvog da dijete samo zaključi da mora nešto napraviti, te da je to njegova obveza i da se od njega očekuje da se samo uključi u rješavanje problema.

  7. UPOTREBLJAVAJTE PRAVILA I RUTINE

Autorica potiče roditelje na razmišljanje o svojim dnevnim aktivnostima, ističući važnost prioriteta odnosno što je u obitelji najvažnije. Navedeno pravilo sastoji se i od procjene roditeljskih očekivanja od djeteta. Sugerira se popis pravila koja opisuju ponašanje kakvo se očekuje.

8. SAGRADITE TEMELJE LJUBAVI, POVJERENJA I POŠTOVANJA

U ovom dijelu se  naglašava velika važnost ljubavi, povjerenja i poštovanja koje čine neizostavan i jako bitan temelj svakog odgoja. Roditelji moraju odvajati vrijeme za svoju djecu,  unatoč kaotičnom svijetu koji nam postavlja razne prepreke pri odgoju. Treba slušati djecu, njihove želje i potrebe pritom biti upoznat sa razvojnim fazama djeteta, njegovom temperamentu i osobnosti. Autorica ističe roditelje na poticanje djece svaki dan uz pokazivanje ljubavi prema njima i pohvalu kad djeca nešto uspješno postignu.

9. PRVO RAZMISLITE, A TEK ONDA NEŠTO UČINITE

Ovo pravilo nam govori da roditeljstvo nije lak zadatak, te da proces savršenog roditeljstva ne može naučiti slučajno. Autorica ističe nužnost ili potrebu istraživanja, razmišljanja i planiranja, kako bi došli do najboljeg rješenja za svaki problem.

Što god da mislite da jeste uvijek možete više!

Jedna od NLP pretpostavki je da osoba s najviše fleksibilnosti može preuzeti kontrolu. Fleksibilnost podrazumijeva i kreativnosti u ponašanju i izražavanju, kontrolu i utjecaj na emotivna stanja, ponašanja, verbalnu i neverbalne komunikacije.

Kako to utječe na djecu?

Djeca uče putem osjetila i uče čineći. Sve ono što vide i čuju prenose dalje, uče po modelu osoba koje ih okružuju. A kako će to biti, ovisi o nama s kojima su djeca okružena, zar ne? Znate za onu poštapalicu: „Kako on prema meni, tako i ja prema njemu.“? Značenje naše komunikacije je odgovor koji dobivamo.

Sve navedene smjernice odnosno pravila koje autorica iznosi kao „ključeve savršenog roditeljstva“ uz primjenu NLP tehnika i alata dovode nas željenog ishoda, a taj je: sposobno, sretno i odgovorno dijete.

Informirajte se o radionicama “NLP u radu s djecom” na info@nlp.hr

Lana Kihas po struci je magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom različite dobi i sposobnosti, kao i rad u različitim odgojno-obrazovnim ustanovama u pojedinim europskim zemljama. Dio je tima KIDS&CO by Dječji vrtić „Kreativni dani“ koji zastupa suvremeni koncept u odgoju i obrazovanju. Više o tome možete pronaći na http://kidsandco.eu/.  Kao profesionalni odgojitelj, piše blogove koji su većinom namijenjeni roditeljima s različitim savjetima, teorijskim i praktičnim znanjima o odgoju i obrazovanju djece.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram