March 7, 2017

1. Tajno iskustvo - Room Escape!

"Room escape" ili "Escape from the room" su igre, nastale u Japanu prenošenjem logičkih igri iz virtualnog svijeta u stvarni pri čemu su zadržani bitni elementi pretrage, rješavanja logičkih problema ali čime je iskustvo postalo opipljivo i mjesto događanja je stvarno okruženje. Igra je napravljena za dva do pet igrača u trajanju od 60 minuta, […]

"Room escape" ili "Escape from the room" su igre, nastale u Japanu prenošenjem logičkih igri iz virtualnog svijeta u stvarni pri čemu su zadržani bitni elementi pretrage, rješavanja logičkih problema ali čime je iskustvo postalo opipljivo i mjesto događanja je stvarno okruženje. Igra je napravljena za dva do pet igrača u trajanju od 60 minuta, a cilj je otkrivati i rješavati zagonetke u određenoj sobi. Igrati mogu svi iznad 15 godina, jer igra zahtijeva određeno znanje opće kulture i osnovnih vještina. Ukoliko igrači zastanu na kojem zadatku, imaju pravo na pomoć, čime ne gube ništa, samo su bliže cilju igre. Igrači moraju detaljno istražiti sobe, pomicati stvari, rješavati zagonetke i otkrivati šifre koje pomažu pri izvršenju zadatka. U svakom kutku i predmetu u sobi može se kriti neka zagonetka, koju akteri ove igre moraju uspješno riješiti kako bi došli do željenog izlaza.

Sve je započelo spuštanjem niz stepenice u mali podrum. Sjeli smo na udobnu kutnu garnituru te nam je Goran Matošina, vlasnik RoomEscape-a Zagreb koji smo posjetili, objasnio da postoje dvije tematske sobe. U našem slučaju radilo se o  bunkeru“ i „pljački Centralne banke“ ☺ Podijelili smo se u četiri grupe od po četiri Hooligana.

U Bunker verziji ove igre, skupina od četiri hooligana dobila je priliku biti tajni agenti koji će deaktivirati pokrenutu sekvencu za aktiviranje nuklearne bombe i tako spasiti svijet. Priča započinje s gosp. Pig-om koji je trgovac oružjem i druži se sa svjetskim diktatorima, predsjednicima .. U jednom trenutku je gosp. Pig  poludio, uzeo pisaču mašinu, napisao oproštajnu poruku te aktivirao sekvencu za aktivaciju nuklearne bombe i napustio ured u kojem se bomba nalazi.  Zadatak hooligana (čitaj: tajnih agenata) je bio pronaći i deaktivirati bombu unutar sat vremena.   

Druga skupina od četiri Hooligana, postala je skupina pljačkaša čiji je zadatak opljačkati dijamante iz trezora Centralne banke Zagreb. Direktor Centralne banke je naravno gosp. Pig  te je skupini pljačkaša dana informacija da je isti napustio svoji ured u centralnoj banci u pratnji svoje tajnice, međutim prilikom ulaska u njegov ured aktivira se poziv policiji. Pljačkaši imaju sat vremena da dođu do trezora koji se nalazi u uredu gosp. Pig-a, otvore ga i uzmu dijamante, prije dolaska policije. Naravno, prema svim opće poznatim pravilima „pljačkanja banaka“ iste se ne pljačkaju usred bijela dana, niti kao što možemo pretpostaviti gosp. Pig ima običaj odlaziti s tajnicom na „popodnevnu kavu“. Kao što ste do sada mogli zaključiti Slijedom navedenih okolnosti igra se odvija u potpunom mraku njegovog ureda (hmmmm ☺) te se pljačkaši prilikom pljačke koriste baterijama kao jedinim osvjetljenjem u prostoriji (kako bi Saša rekao: glasneee minuuteee..). 

Moja grupa postala je grupa tajnih agenata. Po ulasku u prostoriju, svakako nam je bilo zanimljivo i uređenje prostorije koje nas je doista smjestilo u tematski određenu cjelinu (vjerojatno i one koji su bili u mraku ;)).  U početku nismo znali što da radimo i od kuda da krenemo, jer nećete naići na upute tipa „Zaviri u ormarić.“, „Pregledaj džepove uniformi.“ „Poveži brojeve sa kartom“ sl. Nakon prvih minuta, potrošenih na razgledavanje prostora, počeli smo okretati predmete po sobi, zapisivati slučajno pronađene znakove uz konstantne povike:… „Eee, ja imam tu neki X=27 … Što si ti našao?... Čekaj tu je neki magnet!.. J….te čemu ovo služi!“. Nastavilo se sa zbrajanjem i oduzimanjem pronađenih brojeva, kombiniranjem karata, računanjem šifri … i krenulo je. Otvorili smo prvi lookoot!!! Pa drugiii! Našli šifru za velika vrata!! Ušli u prostoriju u kojoj je bomba! Kad tamo još tri zadatkaaaa! Neeee! Ostalo je još 10 minutaaaa! Riješili smo prvi zadatak! I drugiii smo riješili…samo ga je trebalo odraditi do kraja da bi stisnuli gumb i deaktivirali bombu! Aliii …na žalost…. pred sam kraj u naj napetijim trenucima isteklo je 60 minuta i BUUUUUMMMMMM!!! 

Šaaalim se. ☺  Ušao je Goran i rekao da nam je vrijeme isteklo. A što su radili Hooligani u mrakuuu.. to morate pitati njih. ☺

Po izlasku iz sobe otišli smo na pivo, čisto da razmijenimo dojmove ;).

Na kraju se ispostavilo da su Hooligani zadovoljni iskustvom te da je isto premašilo većinu očekivanja. Ono što su Hooligani posebno istaknuli, te je prema mišljenju većine bilo presudno u rješavanju zadataka, je timski rad, različitost mapa i percepcije sudionika što je omogućilo nadopunjavanje i rješavanje  najkompleksnijih izazova.

Do sljedećeg iskustva i čitanja, pozdrav!

Kristina Bulešić, tajni agent 😉

[supsystic-gallery id='2']

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram