May 31, 2019

KAD POSLOŽIŠ SEBE, OTVARAJU TI SE SVA VRATA

Od odgojitelja u vrtiću do blogera i poduzetnika „Kad sam posložila sebe, svoje ciljeve i strategiju, počela su se otvarati vrata“, kaže Lana Kihas koja je već za vrijeme NLP edukacije, otvorila svoju web stranicu, blogerica je i kolumnistica te drži samostalne edukacije o odgoju djece.   Nerazjašnjene ideje Svi su mi govorili: „Lana, ti si […]

Od odgojitelja u vrtiću do blogera i poduzetnika

„Kad sam posložila sebe, svoje ciljeve i strategiju, počela su se otvarati vrata“, kaže Lana Kihas koja je već za vrijeme NLP edukacije, otvorila svoju web stranicu, blogerica je i kolumnistica te drži samostalne edukacije o odgoju djece.

 

Nerazjašnjene ideje

Svi su mi govorili: „Lana, ti si kapacitet. Možeš puno“. No, ja to nisam vidjela, nisam sebe tako doživljavala. Sama sebi nisam toliko vrijedila. Shvaćala sam se zdravo za gotovo.

Imala sam ideje što želim, no nisam znala KAKO da te ideje postavim na noge, kako da ih realiziram. Pričala sam o njima, no uvijek općenito, ništa konkretno, nisam ih zapravo niti znala objasniti.

Sve je bilo na razini –samo nerazjašnjene ideje. U mojoj glavi.

 

Treba mi „muving“

Prije sam bila nekako prevrckava. Samo da mi je bio muving! Tražiš zabavu, a istovremeno očekuješ „ozbiljne“ stvari. Sad vidim da je taj muving zapravo bio jedna vrsta bijega.

Nisam imala samopouzdanja, opterećivala sam se odnosima, a kad vidiš da ne ide, baš se mučiš… Trudiš se da bude bolje, ali NE IDE.

Nisam znala podnijeti kritiku:„Isuse Božeee, ja sam loša. Nisam dovoljno dobra…sa mnom nešto ne valja…“

Nisam imala posložene vrijednosti. NISAM ZNALA ŠTO MI JE TOČNO I KONKRETNO VAŽNO. Naravno, onda se nisam znala ni ponašati.

 

„Isisana“ energija

Kad radiš kao odgajatelj u vrtiću, važno je da ti imaš kontrolu nad sobom, jer inače nećeš, naravno, imati niti kontrolu nad djecom. Kad malo izgubiš kontrolu, kad te izbace iz takta, padneš u neko negativno stanje i više ne možeš ništa.

Isisali bi mi energiju. Bila sam umorna i nezadovoljna.

 

Progutaj 20 knedli prije razgovora

U komunikaciji s roditeljima moraš biti posebno oprezan.

Na primjer, dijete se u igri uprljalo, roditelj dođe po njega nakon posla i dijete mu dotrči u zagrljaj prljavo. Roditelj nije zadovoljan, jer si stvara dojam da ne brinemo za njegovo dijete. Ili ako zadobije modricu na glavi…. To su te „teške informacije“ koje stvarno trebaš znati prenijeti. Posebno je izazovno sugerirati roditelju da treba više ulagati u svoj odnos s djetetom. Tada sam doslovce 20 puta progutala knedlu prije razgovora. Znojila sam se i nesigurno čekala reakciju , koja bi često bila negativna. Nisam znala prenijeti takve delikatne informacije na pravi način. Stajala sam i pokorno šutjela.

Odnos između odgajatelja i roditelja treba biti partnerski, jer zajedno trebate doći do rješenja i raditi na razvoju djeteta. Osjećaš zastoj. Želiš raditi za dobrobit djeteta, ali stojiš u mjestu...

 

„Kristalizacija“ iliti kad se totalno posložiš

INO_8992NLP mi je omogućio da postanem ono što danas jesam. Totalno mi je okrenuo ploču. Posložila sam se. I profesionalno i privatno. I posao i odnose. Kad sam se ja posložila, počela su se otvarati vrata. Za moj rast, za rast mog znanja i za uspješno prenošenje na djecu i roditelje.

Danas imam puno više samopouzdanja, puno više vrednujem sebe. POSLOŽENA SAM. MIRNA SAM.

Više ne osjećam opterećenje, više se ne mučim. Kritike gledam kao način kako da se unaprijedim. Imam stav „Ja ću sada to promijeniti“, a ne da „nisam dovoljno dobra“…, jer sve što se događa ima pozitivnu namjeru.

Nema više „samo da je muving“. Ne bježim. Sad mi je važniji onaj -unutarnji-muving.

 

Ja kao poduzetnik i bloger

Naše društvo još nema svijest koliko je predškolsko obrazovanje važno i koliko to predstavlja temelj za razvoj djeteta. To su prvi obrasci i prve vrijednosti koje ih učimo.

UZ NLP sam shvatila da upravo na tome želim raditi, da je to moja misija te KAKO ću točno tu svoju ideju provesti u djelo.

Napravila sam svoju web stranicu lanakihas.com, počela sam pisati blogove, kao i kolumne za roditelji.hr, koordinator sam konferencije Mliječni zub, držim samostalne radionice za roditelje i individualne treninge, kako bi im pomogla u odgoju, obrazovanju i razvoju svoje djece. Sve to mi je omogućio trening u NLP Hrvatska.

 

Potpora trenera za samostalan rad

Prvo sam počela držati radionice u partnerstvu sa Sašom Tenodijem, mojim NLP trenerom, no kada sam stekla sigurnost, savjetovao mi je da krenem sama. On te stalno „gura prema gore“, tjera te da se sam „iskristaliziraš“. Upravo to je zaštitni znak njega kao trenera i jedan od najvećih benefita ove edukacije.

Sretna sam što postoji interes i što su roditelji sve otvoreniji za učenje. Povratne informacije su da im radionice stvarno pomažu, jer su drugačije, zanimljive i korisne, prepune su konkretnih primjera i prilagođene upravo njima i njihovim potrebama.

 

INFOGRAFIKA ŠTO NLP DAJE U PODUZETNIŠTVU?

 

 1. Jasnoća ciljeva i strategija - lakše postizanje vlastitih ideja
 2.  Kristalizacija sebe kao osobe i svojih vrijednosti
 3.  Bolja komunikacija sam sa sobom
 4.  Mogućnost boljeg prenošenja znanja (na radionicama i u blogovima – jasan i konkretan jezik prilagođen publici)
 5.  Veća kreativnost
 6.  Fleksibilnost u ponašanju i komunikaciji –lakša i uspješnija komunikacija

 

KAKO NLP POMAŽE U PODUZETNIŠTVU_

 

Danas sam mnogo bolji uzor djeci

NLP mi je dao mogućnost da bolje i efektnije utječem na razvoj djece. Dao mi je alate da postanem bolja osoba i bolja odgojiteljica. Prvo ti moraš biti posložen, da bi mogao uspješno odgajati i razvijati dijete.

Bolje vidim i čujem svako dijete. Lakše iz njih „izvučem“ ,uz njima prilagođen jezik, ono što ih muči, što žele i što ih veseli, mogu bolje prepoznati njihove mogućnosti, potrebe i interese.

Bolje razumijem roditelje, prihvaćam njihov drugačiji stav, svjetonazor i razmišljanje o odgoju te im drugačije i lakše prezentiram svoje znanje i informacije.

Sretna sam kad vidim da mi djeca trče u zagrljaj svaki dan u vrtiću, što se vesele doći, što traže da radimo baš neke specifične igre, što uživaju.

 

INFOGRAFIKA: Kako točno NLP pomaže u radu s djecom?

 • Mogućnost brže i lakše promjene mog i njihovog stanja
 • Lakša komunikacija, lakše postizanje cilja s djecom
 • Manje objašnjavanja, manje riječi –neverbalna komunikacija koju djeca bolje razumiju
 • Učenje od djece – djeca su kreativna
 • Fleksibilnost i kreativnost u komunikaciji - korištenje drugačijih riječi (npr nećemo riječi „pospremanje“ jer tu riječ djeca ne vole)
 • Bolje promatranje, zapažanje detalja, razumijevanje pojedinog djeteta i individualni pristup
 • Bolje prepoznavanje jačih i slabijih strana djeteta
 • Prepoznavanje njihovih „trigera“ u ponašanju
 • Kvalitetnija i lakša komunikacija s roditeljima

 

Primjeri:

 • Dijete ne želi jesti mrkvu. Poticanje korak po korak, nema sile. Pojedi samo mali komadić jednog komadića.
 • Kad su klinci glasni, živahni, jedan od načina je usklađivanje s njima. I ja počinjem raditi isto to što i oni rade i onda postepeno smirivati radnje, tiše pričati sve dok ne dođemo do željenog stanja. Jer kod djece nema na silu ili mu kažeš a ono ne reagira. To je tehnika usklađivanja tzv pacing&leading.
 • Kad dijete igra igricu na tabletu, koristim tzv. sidrenje. Zajedno s djetetom složim alarm i kad alarm zazvoni onda je vrijeme za prekid igre. I djeca mirno prihvate da je dosta tableta.

 

Ne bi bilo uspjeha

Canon EOS 6D24076Da nije bilo treninga u NLP Hrvatska, ne bi bilo mog uspjeha. Ne bi bilo mog profesionalnog i osobnog napredovanja. Ne bi bila bloger, kolumnist, koordinator projekta i sasvim sigurno ne bi otvorila svoj obrt i radila samostalne edukacije. Ne bi imala svoj brand!

Vjerujem da je obitelj temelj svega. Ono što roditelji usade u predškolsko doba je temelj za razvoj djeteta. Roditelji oblikuju budućnost djece svojim ponašanjem i svojim obrascima.

Sada znam da je moja uloga širiti svijest o tome i roditeljima biti maksimalna podrška!

LANA KIHAS, odgojitelj mentor, bloger lanakihas.com,
predavač i edukator o odgoju djece, Master NLP-a

lanakihas.com

 

 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram