May 17, 2017

9. TAJNO ISKUSTVO - ZIPLINE

Što mislite o osobi koja bi inače rekla za sebe da se možda boji visina i blago se trese kad gleda ravno ispred sebe 700 metara provalije, 150 metara iznad kamenjara koji čini obalu rijeke Cetine? Mislite da je Hooligan. Zipline Croatia se događa nadomak Omiša, vizualno vrlo atraktivnog Dalmatinskog grada na 20 kilometara od […]

Što mislite o osobi koja bi inače rekla za sebe da se možda boji visina i blago se trese kad gleda ravno ispred sebe 700 metara provalije, 150 metara iznad kamenjara koji čini obalu rijeke Cetine? Mislite da je Hooligan. Zipline Croatia se događa nadomak Omiša, vizualno vrlo atraktivnog Dalmatinskog grada na 20 kilometara od Splita.

Na putovanje smo krenuli u sneno nedjeljno jutro, kako smo znali i umjeli, u nekoliko automobila i kombiju, iz različitih smjerova, nas 18 Hooligana je došlo na točku randevua u Split odakle smo krenuli prema pravom odredištu za koje smo tek tada saznali.

Taj prvi doživljaj krajolika u koji smo došli, na mostu preko Cetine gdje je s lijeve strane klisura s obje kamene obale i pogledom na daljnje maglovite planine koje tek obasjava Sunce, a s desne strane plavo more, plavo nebo i otoci u daljini, je jedan od onih stvari za koje vrijedi živjeti. Kad smo došli blizu vrha, na sebe smo obukli jedinu opremu koja će nas držati na žici: penjački pojas koji ide oko kukova i oko svake noge.

Autor clipa: Tino Pecotić

Uz pojas smo dobili i upadljive žute kacige koje fotografijama daju ozbiljan dojam, a ispostavilo se i da su zapravo korisne kada je glava tek par centimetara ispod brze vruće sajle.

Prva žica je najdulja, od vrha do vrha 700 metara preko samog klanca, i na njoj jemoguće postići do 65 kilometara na sat. To je najbrže prijeđenih 700 metara samostalno,bez motornog pogona, koje je itko od nas prešao u životu. To je najbliže osjećaju slobodnog pada bez korištenja padobrana.

Vanja i Renata

To je prekrasan osjećaj slobode letenja kroz zrak i shvaćanja da je ono što su nam vodiči rekli posve istinito: da se nakon prvih 50 metara više nitko ne boji jer jednostavno ima toliko toga drugog za doživjeti.

Taj prvi put je, naravno, nezaboravan. Žice su provedene kroz različite vrste lokacija na obronku klanca. Prva i predzadnja su jedine koje su napravljene tako da se doslovno leti s jedne gole strane na drugu s čistim pogledom na klanac i Cetinu, dok su druge organizirane tako da pružaju zanimljive varijacije na iskustvo. Prije zadnje, osme žice se okupljamo još jednom svi skupa na jednoj strani, da uživamo u onom što smo postigli, da pogledamo oko sebe i da se spremimo na zadnji korak, preko klanca, Cetine i sada već nekoliko metara iznad ceste koja prolazi suprotnom obalom, iznad automobila kojima prolaze turisti.

Na drugoj strani, još uzbuđeni, skidamo zaštitnu opremu i krećemo na zajednički ručak.

Autor: Ivan Voras

Ivan Voras je freelancer i poduzetnik koji se ponosi širinom projekata koje je napravio, a ima iskustva na svemu od tehnologija Bitcoina i blockchaina do dizajna hardverskih rješenja za uređaje za Internet of Things. Smatra da je sa strojevima dosadno pričati pa društvenu i komunikativnu stranu razvija u communityu NLP Hrvatska, gdje povremeno voli testirati određene obrasce Milton modela, na opću sreću i zadovoljstvo. Dugo godina je proveo kao akademski građanin na FER-u zbog sklonosti istraživanju i razvijanju novih tehnologija, te trenutno radi na pokojem startupu u kojima gušta smišljati rješenja za postojeće i nepostojeće probleme. Ima dugogodišnje novinarsko iskustvo u časopisima Mreža i Bug, redovito piše blog na hrvatskom i neredovito još 2-3 na engleskom, autor je preko stotinu što manjih što većih open source projekata i sudjelovao je u razvoju nekoliko ogromnih. Zbog vrlo specifičnih vještina, trenutno drži tempo ostvarivanja pristojnog broja ovećih projekata godišnje i vjeruje u princip "try everything, see what sticks." Svakodnevno radi s međunarodnim timovima developera i istraživača, te se nada jednom imati vremena da ostvari i one druge projekte koji mu stalno bježe na kraj ToDo liste. Slobodno vrijeme voli provoditi uz dobar podcast, učeći i isprobavajući nove stvari u NLP-u, pisanjem i fotografijom, te laganim sportovima, a bar jednom tjedno pomisli kako bi bilo super uhvatiti kist i naslikati što vidi s prozora. Gurman i networker. Ovisno što piše na vagi hedonist ili stoik. Pitajte me za preporuke podcastova za slušati!

Kontakt: ivoras@gmail.com.

[supsystic-gallery id='9']

 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram